هارد چیست؟
یکی از قطعههای بزرگ موجود در سیستمهای کامپیوتر هارد دیسک میباشد ،که همهی برنامهها، عکسها، فیلمها و … را در خود جای میدهد.
ابعاد این قطعه مهم در محدوده 2.5 تا 6 اینچ میباشد، هارد که به آن دیسک سخت افزار هم گفته میشود، قطعهای برای ذخیره جانبی اطلاعات و دیتاها میباشد که در بیشتر کامپیوترها حافظه اصلی به حساب میآید،
نام کامل و لاتین این قطعه Hard disk drive میباشد، هاردها از اجزای مختلفی تشکیل شدهاند که همه این اجزا در کنار هم و به کمک هم کار ذخیره سازی دادهها را انجام میدهند. در این مطلب میخواهیم مطالبی در ارتباط با هارد بیان کنیم، با ما همراه باشید تا از کم و کیف این مطالب اطلاع پیدا کنید.
قطعات تشکیل دهنده هارد
هاردها از قطعات مختلفی تشکیل شدهاند، که از مهمترین این قطعات میتوان به مواردی مثل بازوی مکانیکی، کنترل کننده مرکزی، سی گیت، وسترن دیجیتال، IMB، Maxtor و … اشاره کرد.
هر کدام از این اجزا و قطعات نقش مشخص و خاصی دارند، برای مثال بازوی مکانیکی ( Head Arm ) وظیفهاش این است که هارد را به مکان مورد نظر هدایت کند، به طور معمول هر هارد دو Head Arm دارا میباشد، نقش کنترل کننده مرکزی یا مغز هارد، مدیریت بازوی مکانیکی میباشد، در واقع این قسمت باید با قسمتهای دیگر و قطعات دیگر کامپیوتر هم ارتباط برقرار کند، به کنترل کننده مرکزی Actuator گفته میشود.
انواع هارد
انواع هاردها را از ابعاد و جنبههای گوناگونی میتوان مورد بررسی قرار داد، برای مثال فاکتورهایی مثل سرعت، اندازه، نوع کاربری، درگاههای ارتباطی و … را میتوان در انواع هاردها مورد بررسی قرار داد.
برای مثال از نظر سایز، هاردها سایزهای مختلفی میتوانند داشته باشند، اما به طور کلی اندازه معمول برای هاردها بین 2.5 تا 3.5 اینچ میتواند باشد.
هارد اکسترنال :
به هاردهایی که خارج از سیستم کامپیوتر و لب تاب قرار میگیرند هارد اکسترنال گفته میشود. یعنی این گونه هاردها به صورت قابل حمل میباشند و کاملا مستقل هستند و معمولا به وسیله کابل usb یا سایر کابلها به کامپیوتر وصل میشوند.
این نوع هاردها از نظر سرعت به نسبت هاردهای اینترنال ضعیفتر هستند، که علت آن نوع اتصال این گونه هاردها میباشد، اما خوبی که هاردهای اکسترنال دارند این است که قطع یا وصل اتصال این گونه هاردها به سهولت نجام میشود.
هاردهای اکسترنال میتوانند در سایزها و فرمهای مختلفی وجود داشته باشند و هدف اصلی از استفاده از آنها افزایش ظرفیت ذخیره سازی میباشد، البته گاهی اوقات هم از این نوع هاردها جهت گرفتن بکاپ از اطلاعات و دیتاها استفاده میشود.
هارد اینترنال :
به هاردی که درون سیستم کامپیوتر جای میگیرد و به صورت مستقیم به مادربورد متصل است، هارد اینترنال گفته میشود.
در هارد اینترنال برای ارتباط و اتصال به مادربورد درگاهها و کابلهای ATA ، ADE ، SCSI ، SATA و SAC به کار برده میشود، تعویض هارد در سیستمهای دسکتاپی کار سهل و آسانی است،. به این صورت که به راحتی میتوانید هارد قدیمی را از روی مادربورد جدا کنید و هارد جدید را به جای هارد قبلی قرار دهید و ارتقای هارد خود را انجام دهید،. اما ارتقا و تعویض هارد در لب تاب کار آسانی نیست و برای انجام آن لازم است اطلاعاتی که مورد نیاز است را از سایت تولید کننده دریافت کنید.
چگونگی ذخیره اطلاعات در هارد
یکی از مسائل مهمی که در ارتباط با هاردها ذهن انسان را به خود مشغول میکند، چگونگی ذخیره اطلاعات در هاردها میباشد. در هارد بخشی به نام کنترلر دیسک وجود دارد که نقش آن خواندن و نوشتن دیسک میباشد، در واقع این بخش به هارد دستور میدهد که چه کاری انجام دهد و حرکت اجزای هارد به چه صورت باشد.
کنترلر دیسک هنگامی که اطلاعاتی جهت خواندن و نوشتن وارد میشود باید جدول FAT _ File Allocation Table را چک کند و محل فایل و منطقهای که برای نوشتن در دسترس است را مشخص نماید، سپس دیسک کنترلر به کنترل کننده مرکزی فرمان حرکت دادن بازوی خواندن و نوشتن را میدهد و کنترل کننده مرکزی باید هد خواندن و نوشتن را تنظیم نماید، لازم به ذکر است که خواندن و نوشتن دیتاها بر روی هارد به صورت مغناطیسی انجام میگردد.
در هنگام خرید هارد به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
نوع و اندازه مناسب هارد :
در هنگام خرید هارد دقت کنید که نوع هارد مناسب با سیستم کامپیوتر خود را انتخاب کنید.
برای مثال اگر میخواهید هارد برای کامپیوتر رومیزی خریداری کنید، بهتر است از هاردهای 3.5 اینچی بخرید و اگر قصد تهیه هارد برای لب تاب و نوت بوکها را دارید، هاردهای 2.5 اینچی گزینههای بهتری هستند.
ظرفیت هارد:
هر هارد یک ظرفیت معین و مشخصی دارد که میتواند در محدوده مگابایت، گیگا بایت و حتی ترابایت باشد. انتخاب ظرفیت برای هاردی که میخواهید بخرید بیشتر به خود شما بستگی دارد، این که قرار است شما چه حجمی از دادهها را در آن ذخیره نمائید، تعیین کننده میزان ظرفیت مناسب هارد شما میباشد، به طور معمول هاردهایی با حجم 1 ترابایت برای کاربران عادی جوابگو میباشد.
سرعت چرخش هارد :
سرعت چرخش هارد تاثیر مستقیمی بر سرعت خواندن _ نوشتن هارد دارد، که بر اساس تعداد چرخش در دقیقه میباشد و اختصارا به آن RPM گفته میشود، سنجیده میگردد.
هر چقدر سرعت چرخش هارد بیشتر باشد، دسترسی به دادهها با تاخیر کمتری امکان پذیر میشود، در حال حاضر در بازار هاردهایی با سرعتهای 5400 دور بر دقیقه و 7200 دور بر دقیقه وجود دارد، به طور کلی بازه سرعت چرخش هاردهای معمولی بین 4800 تا 15000 دور بر دقیقه میباشد، برای کسانی که از کامپیوتر برای استفادههای عادی و روتین بهره میبرند، هاردهایی با سرعت چرخش 7200 دور بر دقیقه یا RPM مناسب میباشد.
درگاه هارد :
درگاه هارد که به آن رابط هارد هم گفته میشود، بخشی از هارد است که وظیفه دارد هارد را به مادربورد وصل کند و باعث میشود امکان خواندن اطلاعات یا نوشتن آنها بر روی دیسک توسط کاربر ایجاد شود، در حال حاضر رابطها و درگاههای گوناگون و متنوعی برای هاردها در بازار موجود میباشد که در هنگام خرید باید با توجه به نیاز خود درگاه مناسب برای هارد را انتخاب کنید.
سخن پایانی
همان طور که میدانید هارد یکی از قطعههای حساس کامپیوتر محسوب میشود، چرا که تمام اطلاعات و دادههای سیستم مثل سیستم عامل، فایلهای شخصی، برنامهها، فیلمها و … بر روی آن قرار میگیرد، از این رو کیفیت آن از اهمیت زیادی برخوردار میباشد، به همین دلیل بهتر است در هنگام خرید هارد و یا ارتقای آن تمام جوانب را رعایت کنید و یک هارد مناسب و با کیفیت برای سیستم خود انتخاب نمائید، چرا که امروزه شرکتها و برندهای مختلفی اقدام به تولید هارد میکنند، اما لزوما همهی آنها هارد با کیفیت تولید نمیکنند، بنابراین حتما سعی کنید خرید خود را از یک برند معتبر انجام دهید.